حتماً تا به حال با لرزش صفحات و نویز در دوربینهای مداربسته مواجه شدهاید چرا که نویز از سری مشکلات شایع در بین دوربینهای مدار بسته به حساب میآید دلایل به وجود آمدن نویز متفاوت است و هر دوربینی متناسب با برند خود میتواند بنا به دلایل خاصی گرفتار این مشکل شود. اگرچه از سری مسائل رایج و شایع در به وجود آمدن نویز کمبود نور و تاریک بودن محل نصب دوربین است ولی عمده دلایل ایجاد نویز مربوط به مشکلات سخت افزاری است. در این محتوا قصد داریم روشهای کاهش نویز در دوربین مدار بسته یا نویز گیر دوربین مدار بسته را بررسی کنیم.
به عنوان مقدمه در نظر داشته باشید که عمده مسائل مربوط به ایجاد نویز در تصاویر دریافتی، ناشی از مراحل نصب و سپس عوامل جوی و محیطی یا به عبارت دیگر عوامل خارج از سیستم است. در این راستا جهت آشنایی با روش های حدف نویز در دوربین مداربسته لازم است که در ابتدا با انواع نویز آشنا شده و در ادامه به معرفی روشهای حذف آن بپردازیم.
انواع نویز در دوربین های مداربسته
همانطور که از عنوانِ «نویز در دوربین مدار بسته» مشخص است نویز در دوربین مداربسته به نمایش نامناسب تصاویر دریافت شده از لنز دوربین اطلاق میشود. با توجه به منشاء متفاوت، انواع نویز در دوربین های مداربسته را در دوگروه اصلی تقسیم بندی میکنند:
نویز الکترونیکی
منشاء این مشکل قرار گیری لنز دوربین در محیط با نور کم است، درست مثل وقتی که با دوربین گوشی همراه خود در محیط با نور کم فیلمبرداری میکنید و تصاویر تاری به دست میآورید. البته در گوشی همراه نویز خود را به صورت نقاط غیر واضح با رنگ نا مشخص نشان میدهد ولی در دوربینهای مدار بسته، نویز علاوه بر تصویر تاری که ایجاد میکند، خطوطی موازی نیز به وجود میآورد که حرکت جانبی در جهت عرض یا طول تصویر دارند. به همین دلیل جهت حدف نویز در دوربین مداربسته برای نوی های الکتریکی باید تدابیر متفاوت تری بیندیشیم.
حذف نویز در دوربین مداربسته – نویز الکتریکی :
چیپ تصویر قطعهای الکتریکی متشکل از عناصر بسیار ریزی به نام پیکسل است که وظیفه دریافت نور از لنز دوربین و تبدیل آنها به تعداد مشخصی الکترون را بر عهده دارد. میتوان گفت اصلی ترین قطعه کنترل کننده وضوح (رزولوشن) تصویر چیپ تصویر است. در صورتیکه نور دریافتی ضعیف یا کم باشد مدار الکتریکی برای ساخت تصویر تعداد الکترون خروجی از چیپ را به حد نصاب خواهد رساند. همین تداخل مدار الکتریکی و ارسال سیگنل تقویت کننده منجر به ایجاد نویز در تصویر نهایی خواهد شد.
البته علاوه بر دریافت نور کم، عملکرد نامناسب چیپ تصویر نیز میتواند منجر به ایجاد نویز شود مثل حساسیت ضعیف چیپ تصویر به نور ورودی از لنز دوربین.
برای حدف نویز در دوربین مداربسته دو راه حل داریم:
- تعبیه دوربین در محیط با نور مناسب و دائم
- استفاده از دوربینهایی که حداقل نور مورد نیاز آنها کم است
نویز الکترومغناطیسی
این نوع نویز دلایل متفاوتی دارد که در زیر به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- اتصال ناقص فیشهای BNC: فیش BNC در واقع رابط بین دوربین و دستگاه ذخیره تصاویر یا DVR است. به سه نوع پیچی، لحیمی و پرسی در بازار موجود است باید توجه شود که هم از طرف دوربین و هم از طرف منبع ذخیره این فیشها درست وصل شوند. سیم یا کابلی که بین دو فیش استفاده میشود دو محوری است مثل سیم آنتن. عدم اتصال صحیح منجر به سیگنال ضعیف و در نتیجه تصاویر نویزدار خواهد شد.
- طولانی شدن فاصله بین محل نصب دوربین و محل نمایشگر یا دستگاه DVR : در این حالت نیز ممکن است نور دریافت شده توسط دوربین (به صورت مجموعهای از الکترونها یا فوتون) در طول مسیر طولانی در مواجهه با مقاومت الکتریکی کابل شدت و کیفیت خود را از دست بدهد و در نتیجه شاهد ضعف سیگنال و ایجاد تصویر نویزدار باشیم.
- عبور کابل حامل فوتونهای تصویری از منابع دارای میدان الکترومغناطیسی مثل: کابل برق، ترانس برق و موتورهای الکتریکی و غیره.
- عملکرد نامناسب آداپتور یا منبع تغذیه که با ایجاد نوسان در ولتاژ خروجی موجب ایجاد نویز در تصاویر نهایی خواهد شد.
حدف نویز در دوربین مداربسته – نویز مغناطیسی :
- استفاده از کابل با کیفیت به ویژه در مسیرهای طولانی
- استفاده از فیشی که به صورت لحیمی به کابل رابط دوربین-DVR وصل شده است.
- اطمینان از عدم نشتی برق یا همان برق دزدی، این نکته بیشتر در نقاطی که دوربین به یک پایه رسانا وصل شده و کابل آن در تماس با جنس رسانایت مشاهده میشود. برای جلوگیری از این مشکل فیش و کابل را به خوبی عایق کنید.
- تا حد امکان از کانالهای مستقل جهت عبور سیمها و کابلهای سیستم دوربین مدار بسته استفاده کنید
- تا حد امکان سیمها و کابلهای رابط را دور از منابع تولید کننده میدان الکترومغناطیسی و نیز گرما (مثل آفتاب) قرار دهید، تا هم امواج مغناطیسی و هم افزایش مقاومت رساناها (در صورت افزایش دما) موجب ضعف سیگنال و ایجاد نویز نشود.
کاهش نویز در دوربین مدار بسته یا نویز گیر دوربین مدار بسته بر اساس انواع نویزها
نویزها در دوربین مدار بسته به دو صورت به وجود میآیند یکی به صورت خطی و دیگری به صورت نقطه ای که هر کدام دلایل خاص خود را دارد که ما کاری با دلایل ایجاد نویز نداریم و میخواهیم به تکنولوژیهایی که برای فیلتر کردن نویز به وجود آمدهاند و چگونگی کاهش نویز در دوربین مدار بسته ; نویز گیر دوربین مدار بسته بپردازیم.
کاهش نویز خطی در دوربین مدار بسته
این نویز در اثر امواج الکترومغناطیسی به وجود میآید که به صورت یک خط در تصویر مشاده میشود و در برخی مواقع این خط حرکت سینوسی دارد.
برای حل این مشکل ابتدا آداپتور را عوض میکنیم، چون بیشتر آداپتورهای دو آمپری که در ایران است کمتر از 1 آمپر خروجی دارد. و مسلماً شدت کافی برای انتقال تصایر در یک فرکانس صابت را ایجاد نخواهد کرد. همین کاهش فرکانس در انتقال تصویر از دوربین تا نمایشگر موجب از دست رفتن بخشهایی از تصویر یا ایجاد نویز خواهد شد. عملکرد یک آداپتور برق یا منبع تغذیه نامناسب شاید در طول روز مشکل آفرین نباشد ولی در تصویر برداری شبانه حتماً خودش را نشان خواهد داد.
در مرحله دوم کاهش نویز در دوربین مدار بسته ; نویز گیر دوربین مدار بسته ، کابل دوربین و مسیر عبوری آن را چک میکنیم. کابلهای نسل جدید به شدت در مقابل امواج نا هم جنس مثل امواج مغناطیسی حساسند بنابراین باید از عدم وجود منابع تولید امواج الکترومغناطیس مثل ترانس و دکلهای برق و مخابرات در مسیر کابل حامل تصاویر دوربین اطمینان حاصل کنیم.
کاهش نویز نقطهای در دوربین مدار بسته
این نویز زمانی پیش می آید که با وجود یک سیستم پایدار و سالم نوسانهای برق منطقهای و تغییر شدت جریان برق موجب ایجاد نویزهایی به صورت نقطه در تصاویر نهایی شود. شما میتوانید به جهت کاهش نویز در دوربین مدار بسته ; نویز گیر دوربین مدار بسته روشهای مختلفی را امتحان کنید به این صورت است که مثلاً در ابتدا فیشهای BNC را چک کنید.
BNC مخفف عبارت British Naval Connector است. در واقع فیش BNC یک رابط برای کابل کواکسیال است. رایجترین استفاده از فیش BNC جهت اتصال دوربین مدار بسته به دستگاه ضبط تصاویر DVR از طریق کابل کواکسیال است.
برای رفع نویز نقطهای میتوان از سلامت فیش BNC یا پورتهای DVR، دوربین و نمایشگر اطمینان حاصل کرد و سپس به بررسی منبع تغذیه یا همان آداپتور پرداخت. در گام بعدی کابلها باید چک شوند هرگونه پارگی بریدگی وجود نداشته باشد این را هم باید درنظر داشت که هر چه مسافت کابل کشی بیشترباشد امکان به و جود آمدن نویز نقطهای نیز بیشتر خواهد شد پس نیاز است که دوربین مدار بسته را در محلی نصب کنید که کمترین فاصله را DVR، Ethernet یا نمایشگر داشته باشند و در صورتی که ناگزیر به استفاده از کابل دراز باشیم باید از تقویت کنندهها در طول مسیر استفاده کرد.
شرایط آب و هوایی نیز میتوانند در تشکیل نویز موثر باشند سعی کنید تجهیزات خود را همیشه دور از تابش مستقیم آفتاب، وزش باد و بارش باران و برف نگهداری کنید.
نکته دیگر اینکه باید مسیرهایی امن برای کانال کشی (Ducting) و کابل کشی انتخاب کنیم به همین منظور میتوانیم قبل از نصب دوربین مدار بسته نقشههای مسیر عبور کابل را بررسی و تعیین کنیم و بعد از آن اقدام به کابل کشی نماییم.