آیا تا به حال برایتان پیش آمده که از سوئیچ های AC و DC در یک پروژه استفاده کنید و به این موضوع فکر کنید که تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC چیست؟ این اشتباه وجود دارد که برخی میگویند در یک پروژه مهم نیست که سوییچ AC یا DC باشد اما اصلا این طور نیست. در این مقاله به طور کامل تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC را بررسی میکنیم.
سوئیچ AC و سوئیچ DC چیست؟
قبل از اینکه به سراغ تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC برویم بیایید با سوئیچ AC و سوئیچ DC آشنا شویم. در رایجترین تعریف، سوئیچ یک دستگاه الکترومکانیکی دستی است که برای روشن یا خاموش کردن برق یک مدار الکتریکی استفاده می شود. به عبارتی سوئیچ برای قطع گردش جریان در یک مدار استفاده میشود. سوییچ با حرف”S” در شماتیک نشان داده می شود.
سوئیچهای AC و DC در انواع مختلف موجود هستند که از جمله آن میتوان به دکمه فشاری، چرخشی، ضامن، راکر، اسلاید، بریکر، DIP، میکرو سوئیچ ها و .. اشاره کرد. اگرچه مکانیسمهای سوئیچ AC و سوئیچ DCبه خودی خود نسبتا کم هستند، اما تعداد انواع سوئیچها به هزاران می رسد. با این حال، همه آنها سوئیچ هستند و در بیشتر موارد یک کار را انجام میدهند – اتصال الکتریکی را در یک مدار قطع و وصل می کنند. در هر سیستم الکترونیکی و الکتریکی برای روشن و خاموش کردن دستگاه دست کم از یک سوئیچ AC یا سوئیچ DCاستفاده میشود. میتوان گفت سوئیچها قسمتی از یک سیستم کنترل محسوب میشوند که در صورت نبود آن، فرآیند کنترل ممکن نیست.
علاوه بر تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC شباهتهایی نیز در آنها وجود دارد. به طور کلی سوئیچ AC و سوئیچ DC دو عمل را انجام میدهد، کاملاً روشن یا باز و کاملاً خاموش یا بسته. زمانی که مخاطبین سوئیچ بسته است، سوئیچ مسیر بسته جریان را به وجود میآورد، با توجه به این موضوع بار را از منبع انرژی دریافت میکند. اما زمانی که مخاطبین یک سوئیچ باز است، هیچ نیرویی توسط بار مصرف نمیشود. در موارد مختلف مانند صنعت، هوافضا، اتومبیل، نظام و … برنامههای کاربردی سوئیچ بسیاری یافت میشود. در بعضی از برنامهها مثل سیمکشی ساختمان، سوئیچینگ چند طرفه به کار برده میشود. در این موارد برای کنترل یک بار الکتریکی، دو یا چند سوئیچ، از چند مکان به هم متصل میشوند. به طور کلی سوئیچها از نوع مکانیکی و الکترونیکی هستند.
سوئیچ مکانیکی
نحوه فعال شدن سوئیچهای مکانیکی از طریق فشار دادن، جابهجایی، رها کردن یا لمس کردن از لحاظ فیزیکی انجام میشود.
سوئیچ الکترونیکی
سوئیچهای الکترونیکی با عمل نیمه هادی فعال میشوند و برای کنترل مدار به تماس فیزیکی احتیاجی ندارند.
تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC در چیست؟
در این بخش از مقاله به بررسی تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC میرسیم. زمانی که میخواهیم یک سوئیچ را در شبکه تلفیق کنیم اولین مرحله وصل کردن سوئیچ به منبع انرژی است. منبع تغذیه نیز هم به صورت AC و هم به صورت DC برای سوئیچ شبکه موجود است که از این منابع برای افزایش زمان فعالیت شبکه استفاده میشود. اما تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC چیست؟ برای شبکه مورد نظرمان کدام یک را باید انتخاب کنیم؟ در ادامه به سوالات شما پاسخ میدهیم.
تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC از نظر منبع تغذیه
در این قسمت تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC را از نظر منبع تغذیه بررسی میکنیم. به طور معمول سوئیچ اترنت دارای یک کانکتور منبع توان AC ثابت است، به همین دلیل معمولاً به واسطه کابلهایی مثل IEC، NEMA و … به منبع تغذیه متصل میشوند. سوئیچهای PoE سوئیچهای AC به این صورت هستند. به طور مثال سوئیچ 24 پورت PoE را در نظر بگیرید که به یک کانکتور منبع تغذیه 100 تا 240 ولت متناوب وصل است، به راحتی میتوان یک سوئیچ AC را منبع تغذیه وصل کرد. برای اینکار تنها کافیست سوئیچ AC را به وسیله یک کابل مناسب به سوکت منبع تغذیه متصل کنید. در بعضی از سوئیچهای پیشرفته شبکه باید سوئیچ منبع تغذیه را نیز روشن کنید. اگر سوئیچی با منبع DC تغذیه شود، میتوانید آن را به وسیله یک منبع تغذیه خارجی DC و یا AC پیکربندی کنید. امروزه منبع تغذیه DC خارجی پرطرفدارتر از AC است، که به آن منبع تغذیه مازاد نیز میگویند. سوئیچ فیبر نوری اغلب دارای بیش از یک منبع تغذیه مازاد است. به طور مثال سوئیچFS 10GBE زیر، دارای دو منبع تغذیه DC است. منبع تغذیه مازاد زمانی که به واسطه اتصال کوتاه خروجی با اختلال روبهرو میشود، علاوه بر تغذیه سوئیچ قادر است از منبع تغذیه دیگری هم محافظت کند.
در این قسمت از تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC از نظر منبع تغذیه به سراغ سوییچهای اترنتی میرویم. شاید شما هم سوئیچهای اترنتی را در بازار دیده باشید که فقط از یک منبع تغذیه یعنی یا AC و یا DC تغذیه میکنند. علاوه بر این سوئیچها، سوئیچهای دیگری هم وجود دارد که از هر دو منبع تغذیه میتوانند تغذیه کنند. اما نکتهای که قابل توجه است این است که سوئیچ فقط قادر است یک نوع منبع تغذیه را در آن واحد پشتیبانی کند. به عبارتی اگر برای سوئیچ در ابتدا به طور مثال از منبع تغذیه DC استفاده کنید، آن سوئیچ منبع تغذیه را تشخیص داده و با توان DC کار میکند. در این صورت منبع تغذیه AC که در سوئیچ نصب شده است غیرفعال میشود. زمانی که سوئیچ با منبع تغذیه DC در حال کار است، حتی اگر سعی کند که منبع تغذیه AC را نصب کند، سوئیچ مانع شده و منبع AC را غیر فعال میکند و یک آلارم ایجاد میکند. پس باید توجه داشته باسید که در یک سوئیچ منبع تغذیه DC را با AC اشتباه نگیرید.
امروزه استفاده از هر دو نوع سوئیچ که با منبع تغذیه AC یا DC تغذیه میشوند، متداول است. شما باید متناسب با نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید. کمپانی FS هر دو نوع سوئیچ AC و DC را تولید کرده و به بازار عرضه کرده است. به طور مثال سوئیچهای AC مانند سوئیچهای 8 یا 24 یا 48 پورتی داریم که تا 600 وات را پشتیبانی میکنند. همچنین سوئیچهای DC با کیفیتی نیز وجود دارند. کاربران در عین حال میتوانند مطابق با نیاز خود، سوئیچ مورد نظرشان را سفارشیسازی کنند.
تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC از نظر قوس الکتریکی
حال نوبت به بررسی تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC از نظر قوس الکتریکی رسیده است. در یک سوئیچ AC هنگام خاموش شدن، ممکن است فاصله بین تماس کوچک باشد. هر گونه قوسبندی فقط برای مدت کوتاهی اتفاق میافتد، زیرا ولتاژ بین کنتاکتها در نیم سیکل با صفر کاهش مییابد.
در مقابل، یک سوئیچ DC میتواند قوس الکتریکی را برای مدت زمان طولانی حفظ کند، زیرا ولتاژ دو سوییچ به ولتاژ منبع افزایش مییابد و تا زمانی که منبع تغذیه متصل باقی بماند، در آنجا باقی میماند. در سوئیچ “microgap”، این قوس ممکن است خاموش نشود و باعث شود که کنتاکتها به هم جوش بخورند و سوئیچ از بین برود. بنابراین در یک سوئیچ DC برای استفاده در ولتاژهای بالاتر، هنگام خاموش کردن، مهم است که کنتاکتها را به سرعت از هم جدا کنید و فاصله نسبتا زیادی بین آنها حفظ شود.
تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC از لحاظ بارها: القایی یا مقاومتی؟
در این بخش از تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC به تفاوت در بارها میپردازیم. دانستن اینکه سوئیچ چه نوع باری را تغییر می دهد، در جریان ها و ولتاژهایی که سوئیچ در معرض آن قرار می گیرد، تفاوت ایجاد می کند. اگر از سوئیچ برای انرژی دادن به یک بار مقاومتی (R) استفاده می شود، به عنوان مثال، یک چراغ رشته ای یا بخاری، با روشن شدن بار، جریان فوراً افزایش می یابد و بدون اینکه ابتدا به مقدار بالاتری برسد، به مقدار ثابت خود می رسد.
با این حال، اگر باری که باید به آن انرژی داده شود، یک بار القایی (L) باشد، به عنوان مثال، یک موتور الکتریکی یا ترانسفورماتور، آنگاه زمانی که برای اولین بار به بار القایی انرژی داده میشود، مقدار زیادی جریان (جریان هجومی) را از بین میبرد. پس از چند سیکل یا ثانیه، جریان به جریان بار کامل می رسد، اما بارهای القایی هر زمان که سوئیچ میشوند، ولتاژها بیش از حد ظاهر میشوند. در این مورد، باید اطمینان حاصل کنید که درجه بندی سوئیچ مطابق با آنچه مدار نیاز دارد است زیرا اگر از آن فراتر رود یا عمر سوئیچ تا حد زیادی کاهش می یابد یا سوئیچ ممکن است از کار بیفتد.
نتیجه گیری
همانطور که خواندید سوئیچ وسیلهای برای قطع و وصل کردن جریان الکتریسیته در مدار میباشد که دو نوع AC و DC است. در این مقاله به طور کامل به تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC پرداختیم. امیدواریم به سوالات شما در مورد تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC پاسخ داده باشیم. در هنگام خرید سوئیچ شبکه به باکیفیت بودن قطعه حتماً توجه کنید.
در صورتی که هر گونه سوال در خصوص تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC دارید میتوانید در قسمت ثبت نظر از ما بپرسید. راستی به نظر شما اصلیترین تفاوت سوئیچ AC و سوئیچ DC در چیست؟