وای فای 6E چیست؟ + هر چیز که درباره آن باید بدانید

‌استاندارد Wi-Fi 6E بزرگ‌ترین تحول در شبکه‌های بی سیم، روترها و اکسس‌پوینت‌ها

وای فای 6E یکی از انواع وای فای است و در واقع وای فای یک تکنولوژی پیشرفته برای انتقال داده‌ها در شبکه‌های کامپیوتری و بدون نیاز به سیم است. در واقع شبکه‌های بی‌سیم به عنوان شبکه‌های وای فای شناخته شده و فناوری IEEE 802.11 را پوشش می‌دهند. امروزه استفاده از وای فای بسیار گسترش پیدا کرده و تقریبا تمام سیستم عامل‌ها، دستگاه‌های بازی و پرینترهای پیشرفته می‌توانند از این شبکه استفاده کنند.

وای فای‌ها انواع استانداردهای مختلفی دارند، در چند ماه اخیر کمیته ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) از باز شدن یک باند ارتباطی 6 گیگاهرتز در Wi-Fi خبر داده بود. این تصمیم در واقع اجازه می‌دهد تا سایر ابزارهایی که از وای فای استفاده می‌کنند بتوانند از باند 6 گیگاهرتز نیز برای ارتباط رادیویی استفاده کنند. برای آشنایی بیشتر با Wifi 6E و امکانات و ویژگی‌های آن در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

وای فای 6E چیست؟

امروزه اینترنت به بخش جدایی ناپذیر زندگی انسان‌ها تبدیل شده و از همین رو توسعه دهندگان شبکه اینترنت همواره در پی آن هستند تا با ارتقا دادن امکانات اینترنتی، تجربه بهتری را برای کاربران رقم بزنند. Wifi 6E نیز یکی از همین اقدامات در جهت بهتر کردن تجربه کاربران از اینترنت و پیشرفت تکنولوژی بوده است. در دستگاه‌های وای فای نسل قبلی، مانند دستگاه وای فای 6، فرکانس‌های 2.4 و 5 گیگاهرتز کار می‌کنند، اما با راه اندازی Wifi 6E امکان استفاده از فرکانس‌های 6 گیگاهرتز برقرار شده و این دستگاه‌ها قادر هستند تا بدون هیچ گونه تداخلی با تجهیزات وای فای 6 به کار خود ادامه دهند.

وای فای 6E چیست؟ + هر چیز که درباره آن باید بدانید

وای فای 6 چه تفاوتی با وای فای 6E دارد؟

وای‌ فای 6E نسخه بروز شده وای فای 6 است. این وای فای تقریبا همان وای فای ۶ می‌باشد که پسوند E به آن اضافه شده است. حالا این پسوند چه قابلیتی را به وای فای ۶ اضافه کرده است؟ E در این وای‌فای مخفف کلمه Extended است. که بیان می‌کند برای تعداد گسترده‌ای از باند بی‌سیم قابل استفاده است. بنابراین به زبان ساده، WiFi 6E به معنای گسترش WiFi 6 به باند 6 گیگاهرتز است.

6 گیگاهرتز باند فرکانسی جدید از 5.925 گیگاهرتز تا 7.125 گیگاهرتز است که حداکثر 1200 مگاهرتز طیف اضافی را امکان پذیر می‌کند. برخلاف باندهای موجود که در آن‌ها، کانال‌ها در طیف محدودی قرار دارند، باند 6 گیگاهرتز بدون همپوشانی یا تداخل وجود دارد. دسترسی به فرکانس 6 گیگاهرتز، پهنای باند بیشتر، سریع‌تر و تأخیر کم‌تری را در اختیار شما قرار می‌دهد. همچنین منابعی را برای نوآوری‌های آینده مانند AR/VR، پخش زنده 8K و موارد دیگر را در اختیار قرار می‌دهد.

تفاوت اساسی این دو وای‌فای این است که، در وای فای‌های ۶ و نسخه‌های قبلی وای فای، از پهنای باند رادیویی 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز استفاده شده است، با این تفاوت که در وای فای 6E از باند 6 گیگاهرتزی استفاده می‌شود. طبق گفته‌های اتحادیه وای‌فای، wifi 6E  کانال‌هایی به صورت 14 کانال 80 مگاهرتزی اضافی و 7 کانال 160 مگاهرتزی اضافی را ممکن می‌سازد.

افزایش پهنای باند wifi 6E نسبت به wifi 6

افزایش پهنای باند وای فای ۶ ای بستگی به گیرنده و دستگاهی که این وای‌فای را پشتیبانی می‌کند دارد. اما مقدار واقعی آن چند (مولتی) گیگابایتی است. از لحاظ فنی، حد Wi-Fi 6E به اندازه پهنای باند ۵GH در Wi-Fi 6 است، اما احتمالا به زودی می‌توانیم این وای‌فای را با پهنای باند در حدود 6GHz امتحان کنیم.

کاهش تداخل و کم‌تر شدن قطعی در تفاوت wifi 6 با wifi 6e

یکی از قابلیت‌های چشم‌گیر وای فای ۶ ای نسبت به وای فای ۶، عدم تداخل با هیچ موج دیگری است. در  Wi-Fi 6E کانال‌های گسترده و بزرگی وجود دارد. هر چه فرکانس بیشتر باشد تاخیر کم‌تر می‌باشد. با توجه به این موضوع wifi 6E قادر است شبیه به اتصال‌های سیمی عمل کند. اما این فرکانس بالا بی‌عیب هم نیست. فرکانس بالا نمی‌تواند فاصله زیادی را طی کند. همچنین قادر به عبور از دیوارهای ضخیم نیز نمی‌باشد. پس برد Wi-Fi 6E زیاد متفاوت‌تر از برد Wi-Fi نیست.

در WiFi 6 علاوه بر 1024-QAM برای ارائه سیگنالی با داده‌های بیشتر از کانال 160 مگاهرتز نیز برای ارائه یک کانال گسترده‌تر، به منظور افزایش سرعت وای فای شما استفاده می‌شود. این به این معنی است که می‌توانید از یک VR بدون لکنت یا پخش زنده 4K و حتی 8K لذت ببرید. مهم‌تر از آن، فناوری‌هایی مانند MU-MIMO و OFDMA که در وای‌فای 6 وجود دارند، تا 4 برابر ظرفیت بیشتری را ارائه می‌دهند و دستگاه‌های بیشتری را مدیریت می‌کنند. با وای فای 6، می‌توانید به راحتی در مهمانی‌های خانگی، دستگاه همه مهمانان را به وای‌فای متصل کنید.

قابلیت OFDMA در وای فای 6

قابلیت Orthogonal Frequency Division Multiple Access یا OFDMA یکی از آپشن‌های جدید وای‌فای 6 است. با توجه به این قابلیت، می‌توان داده‌ها را همزمان به چندین دستگاه ارسال کرد. این ویژگی برای کسانی که به طور همزمان از یک مودم استفاده می‌کنند، مناسب است. در مدل‌های قبلی نیز اتصال چند کاربر به یک مودم وجود دارد، اما در بسیاری از موارد با قطع و وصلی و کاهش سرعت روبه‌رو هستیم. این موضوع بسیار آزاردهنده است. مخصوصا اینکه کار واجبی داشته باشید و با قطعی اینترنت مواجه شوید. با وجود این قابلیت دیگر مشکلاتی از این قبیل به وجود نمی‌آید.

 با قابلیت OFDMA به راحتی و بدون کندی و قطع و وصل، می‌توانید از اینترنت استفاده کنید. در وای فای ۶ نیز همانند نسل قبلی خود از دو فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتزی پشتیبانی می‌کند. پس از دیگر قابلیت‌های wifi 6 می‌توان به پشتیبانی از امواج 2.4 و 5 گیگاهرتز اشاره کرد.

قابلیت OMIM-UM در WiFi 6

قابلیت دیگر وای‌فای 6، ویژگی MU-MIMO است. این کلمه اختصاری به معنای چند خروجی، چند ورودی و چند کاربر است. پس همان‌طور که از معنای آن پیداست این قابلیت، اتصال چندین دستگاه به مودم را فراهم می‌کند. درست است که این قابلیت در نسخه‌های قبلی مودم نیز وجود داشته است اما در wifi 6، تعداد نفراتی که می‌توانند به آن وصل شوند افزایش یافته و کارایی آن نیز بهبود پیدا کرده است.

وای فای 6E چه قابلیت‌هایی دارد؟

استفاده از وای فای 6E، این امکان را به تجهیزات شما می‌دهد که از 14 کانال 80 مگاهرتزی و یا 7 کانال 160 مگاهرتزی اضافه بهره‌مند شوید، همچنین بدون تداخل با کانال‌های سایر وای فای‌ها، پهنای باند شما را افزایش می‌دهد. یکی دیگر از قابلیت‌های Wifi 6E ، سرعت بالای آن نسبت به سایر استاندارهای وای فای است، این وای فای با در اختیار داشتن پهنای باند بیشتر این امکان را به شما می‌دهد تا با سرعت بالاتری اطلاعات خود را منتقل کنید.

یکی از مشکلاتی که برای اغلب کاربران در هنگام استفاده از وای فای رخ می‌دهد، مشکل در اتصال به وای فای است. در این صورت چنان چه تمام تنظیمات شبکه را درست انجام داده باشید و باز هم در اتصال به وای فای دچار مشکل شوید، احتمالا به دلیل ازدحام شبکه مورد نظر شما خواهد بود. زمانی که با استفاده از یک دستگاه به وای فای متصل می‎شوید، انتقال اطلاعات شما بر روی باند مشخصی انجام می‌شود. در این مواقع به دلیل محدودیت شبکه و تداخل با سایر دستگاه‌ها، ممکن است دچار مشکل شوید. Wifi 6E به دلیل پهنای باند بیشتر و عدم تداخل با سایر شبکه‌ها این مشکلات را نخواهد داشت.

تکنولوژی wifi 6E در تفاوت wifi 6 و wifi 6E

آیا دستگاه‌های فعلی قادر به استفاده از وای فای 6E هستند؟

وای فای ۶ای در انتظار تصویب قانون استفاده از باند ۶ گیگاهرتزی است. پس از تصویب این قانون این وای‌فای به سرعت وارد بازار خواهد شد. طبق گفته کمپانی اینتل، تراشه wifi 6e در ژانویه ۲۰۲۱ ارائه خواهد شد. با توجه به این موضوع پیش‌بینی می‌شود wifi 6E در سال ۲۰۲۱ شروع به کار کند و به طور کامل در ۲۰۲۲ در بازار گسترش پیدا کند. اما به طور دقیق تاریخی مشخص نشده است.

برای این که بتوانید از امکانات این شبکه در 6 گیگاهرتز بهره‌مند شوید باید در هر دو طرف، تجهیزات سازگار با وای فای 6E را داشته باشید. در نظر داشته باشید که دستگاه‌های سازگار با وای فای 6E توانایی کار کردن با فرکانس‌های 2.4 و 5 گیگاهرتز را هم دارند، اما برای این که بتوانید از استاندارد فرکانس 6 گیگاهرتز بهره‌مند شوید، باید دستگاه‌های سازگار با این وای فای را داشته باشید.

برای مثال باید روتر 6E و گوشی یا سیستم مجهز به کارت شبکه وایرلس داشته باشید تا بتوانید از این تکنولوژی استفاده کند و حتی اگر یکی از دو طرف به این استاندارد مجهز نباشند، ارتباط شما از طریق استاندارهای دیگر مانند وای فای 6 و یا وای فای 5 صورت خواهد گرفت.

چه دستگاه‌هایی می‌توانند از wifi 6E با پهنای باند ۶ گیگاهرتز استفاده کنند؟

این وای‌فای‌ها با وای‌فای ۶ و استاندارهای قبلی سازگاری دارند، اما برای استفاده از قابلیت ۶ گیگاهرتزی حتماً باید از دستگاهی استفاده کنید که این پهنای باند را پشتیبانی می‌کند. یعنی شما فقط هنگامی قادرید از ویژگی‌های وای فای ۶ ای استفاده کنید که هم دستگاه کلاینت و هم اکسس پوینت شما وای فای ۶ ای را ساپورت کند.

چگونه تشخیص دهیم که یک دستگاه از وای فای 6E پشتیبانی می‌کند؟

برای این که بداید آیا دستگاهی از وای فای 6E پشتیبانی می‌کند یا خیر، باید بر روی جعبه دستگاه را نگاه کنید. به طور معمول هر دستگاهی که با Wifi 6E سازگاری داشته باشد، بر روی جعبه آن دستگاه این استاندارد نوشته خواهد شد. البته در حال حاضر بسیاری از ابزاها با استفاده از استاندارد وای فای 6E تولید و وارد بازار شده‌اند.

سرعت در وای فای 6E به چه صورت است؟

حداکثر سرعت Wifi 6E از لحظ فنی، 9.6 گیگابیت بر ثانیه بوده و از این نظر مشابه وای فای 6 عمل می‌کند. البته در نظر داشته باشید که رسیدن به این سرعت، در عمل با هیچ دستگاهی ممکن نیست. البته از آن جایی که کانال‌های شبکه در وای فای 5 گیگاهرتزی دارای محدودیت بوده و به اندازه کافی بزرگ نیستند، در این نوع از وای فای‌ها محدودیت وجود دارد، اما در فرکانس 6 گیگاهرتز، روترها با حداکثر اندازه در هر کانال امکان ارسال داده‌ها را داشته و به همین دلیل سرعت بیشتری نسبت به سایر شبکه‌های وای فای خواهد داشت.

البته در نظر داشته باشید که سرعت اینترنت به عوامل دیگری هم بستگی دارد، برای مثال محدودیت سرعت ارائه شده از طرف شرکت ارائه کننده اینترنت هم نقش بسیار زیادی در سرعت اینترنت شما خواهد داشت، از همین رو استفاده از این نوع وای فای در ایران تاثیری در سرعت بالای اینترنت برای کاربران به همراه نخواهد داشت. البته استفاده از این فناوری در ایران می‌تواند در تبادل داده‌های انبوه و یا غلبه بر مشکل تداخل فرکانس کاربرد داشته باشد.

سخت افزارهای وای فای 6E چه زمانی عرضه خواهند شد؟

همان طور که گفته شد برای استفاده از این فناوری به دستگاه‌های سازگار با آن نیاز است. زمانی که نمایشگاه CES 2020 برگزار شد، شرکت Broadcom چندین محصول سیستم روی تراشه را معرفی و اعلام کرد که تولید کنندگان با استفاده از آن می‌توانند به ساخت اکسس پوینت‌های وای فای 6E اقدام کنند. لازم به ذکر است، دستگاه‌هایی که قادر به استفاده از فناوری وای فای 6E هستند، می‌توانند از وای فای 6 و حتی استاندارهای قبلی هم استفاده کنند، اما برای استفاده از وای فای 6E، باید از دستگاهی استفاده کنید که توانایی پشتیبانی از آن را داشته باشد.

وای فای 6E؛ خوب یا بد؟

جهان فناوری و به خصوص دنیای اینترنت همواره با رشد و پیشرفت همراه بوده است. تصویب استاندارد وای فای 6E نیز یکی از این پیشرفت‌ها در زمینه فناوری بوده و منجر به راحت‌تر شدن بسیاری از فعالیت‌های بشر خواهد شد. به گفته “ویجای ناگاراجان”، معاون ارشد ارتباطات بی‌سیم در Broadcom، باند 6 گیگاهرتزی احتمالا بزرگترین ساختار شکنی کاربری برای وای فای، در 20 سال گذشته باشد. در واقع این فناوری با در اختیار داشتن پهنای باند بیشتر و قابلت‌های دیگر می‌تواند بهترین تجربه‌ها را در دنیای اینترنت در اختیار شما قرار دهد. شما می‌توانید با در اختیار داشتن انواع مختلف مودم تی پی لینک به خدمات مختلف Wifi 6E دسترسی پیدا کنید. آیا این مقاله توانست به سوالات ما در خصوص وای فای 6E پاسخ دهد؟ در نهایت لطفا نظرات و تجریبات خود را با ما و همراهان توتال شبکه در زیر همین مقاله درمیان بگذارید.

منبع : سایت تی پی لینک

totalnetwork24

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button با توتال شبکه تماس بگیرید
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial